Temperli Cam





Temperli Cam

     Temperleme işlemi, cama yaklaşık 4-5 kat mukavemet kazandırmak amacıyla, camın erime sıcaklığına yakın bir dereceye kadar ısıtılıp sonra aniden soğutulması işlemidir. Temperleme sonucu camın dayanıklılığı ve gerilimlere karşı direnci artar. Düz cama göre darbelere karşı yaklaşık 5 kat daha dayanıklı olan temperli cam, kırıldığı zaman küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılarak yaralanma risklerini azaltan emniyet camıdır.

Kullanım Alanları

* Müzeler,
* Banka şubeleri,
* Polis merkezleri ve askeri kurumlar,
* Cam kapılar ve cam dış cephe sistemleri,
* Güvenlik kulübeleri,
* Kamu alanları camlamaları,
* Yoğun hareketli alanlarındaki camlamalar,
* Güneş kolektörleri,
* Stadyumların rüzgar engelleyici yapılarında,
* Dershaneler, okullar, kamu binaları, çocuk yuvaları gibi çok hareketli mekanların pencerelemelerinden kapı sistemlerine kadar birçok yerde kullanılmaktadır.

Temperli Cam Nedir? ve Özellikleri !

Camın ısı ve darbeye dayanıklı hale gelmesi istendiğinde Cam Temperleme denilen bir işlemden geçirilir. Temperleme prosesi cam panoların özel fırınlarda erime noktasına yakın derecelerde ısıtıldıktan sonra hızla soğutulması esasına dayanır.

     Cam 700°C’ye kadar ısıtılır ve hava üflenerek soğutulur. Sıcaklığın azalması ile yüzey büzüşür ve sertleşir. Ancak iç kısım sıcak kalır ve yüzeydeki büzülmeye kendini uydurur. İç kısmın soğumasıyla Camın her iki yüzünde basınç, iç kısımda ise çekme gerilmeleri oluşur. Ani soğutma uygulanarak temperleme işlemlerinden geçen Cam 300°C’lik bir ısıl şoka dayanıklı hale gelmekteyken temperlenmemiş Camda 30-50°C’ lik bir ısıl şok Camın kırılmasına neden olmaktadır.

     Temperlenmiş Camların mekanik olarak test edilmesinde uygulanan “Yüksekten Bilye düşürme deneyi” nde Temperlenmiş 6 mm. lik bir Cam 2 m. yükseklikten düşen 500 gr. Ağırlığındaki bir çelik bilyenin etkisi ile kırılırken Temperlenmemiş Cam aynı deneyde 30 cm. yüksekten düşen aynı ağırlıkta bilye ile kırılmaktadır.

     Tam Temperlenmiş Camlardan başka, kısmi temperlenmiş Camlar da dış zorlamalar ve ısıl gerilimlere karşı dayanıklıdır. Kısmi Temperlenmiş Camların mukavemeti Temperlenmiş Camların yarısı kadardır. Kısmi Temperleme de aynı fırınlarda ve aynı sıcaklık derecelerinde gerçekleştirilir. Bu işlemdeki tek fark soğutmanın nispeten daha yavaş yapılmasıdır. Daha yavaş soğutulan Camların yüzey ön gerilimi daha az, dolayısıyla spontane kırılma riski daha düşüktür. Kısmi Temperlenmiş Camlar, kırılma anında büyükçe parçalara bölünmesi, Camların doğrama boşluğunda kalabilmesi ve spontane kırılma risklerinin düşük olması nedeniyle, özellikle A.B.D.’ndeki giydirme cephelerde tam temperlenmiş camlara tercih edilmektedir.

     Giydirme cephelerde kullanılması düşünülen Camların kalınlığı ve boyutları dikkatli seçilmelidir. Öte yandan rüzgar yükleride hem değişken hem de dinamiktir. Bu nedenle Cam kalınlığı veya boyutu tespitinden sorumlu kişilerin bu faktörleri de göz önüne almaları gereklidir.

 


Cam Hizmetlerimiz























İletişim Bilgilerimiz
Doruk Cam Yapı

Doruk Cam Yapı
1.Etap 27.Sokak Kutlutaş İş Merkezi No:1/6 (Öğütler Süpermarket Altı) Eryaman/ANKARA
Tel:0312 280 83 53 - 0312 280 08 68
GSM: 0507 300 91 11